МАГАЗИН-МАЙСТЕРНЯм.УЖГОРОД. вул. МИНАЙСЬКА 18Г

Пн-Пт - 08:30 - 19:00 Сб - 10:00 - 18:00 Нд - 10:00 - 16:00

 МАГАЗИН-МАЙСТЕРНЯм.УЖГОРОД. вул. МИНАЙСЬКА 18Г

Пн-Пт - 08:30 - 19:00 Сб - 10:00 - 18:00 Нд - 10:00 - 16:00

Як часто потрібно чистити ноутбук від пилу?

Як часто потрібно чистити ноутбук від пилу?

Щось ноутбук погано працює, говорите? А ви коли останній раз його від пилу чистили? Чи не чистили взагалі? Погано, друзі. Далеко не всі в курсі, але якісна робота переносного ПК безпосередньо залежить від цього. Саме тому експерти радять чистити ноутбук хоча б раз на півроку.

Чому?

     Почати варто з того, що всі важливі складові вашого ноутбука затиснуті в один невеликий корпус. Природно, під час активного його використання відеокарта, процесор і інші елементи роботи нагріваються. Пів біди якщо просто нагрівалися, коли вони перегріваються – чекай біди. Саме тому система охолодження відіграє ну просто величезну роль! А тепер просто уявіть, що вона вся в пилу. Що тоді? Відеокарті жарко, процесору теж, ноутбук починає виснути, шуміти, вимикатися... Поганий варіант, чи не так?

Що ж робити?

     Мінімум раз на рік ноутбук треба розбирати і очищати від пилу. Як визначити, що вже пора? Адже зайвий раз витрачати час нікому не хочеться. Самою явною ознакою є дратівливий шум, що виходить з вашого ноутбука навіть під час не сильного навантаження. Чуєте постійне гудіння? Пил заважає нормально дихати. Час прийшов. Існують також програми, які показують ступінь нагрівання процесора і відеокарти. Вище 70%? Час прийшов.

     До речі, якщо у вас вдома є тварини, ви курите часто біля ноутбука, ним користується дитина, яка постійно грає в ігри, або у ваших сусідів (або) постійний ремонт, а ще ви живете на першому поверсі, в загальному, якщо занадто багато шуму, то процедуру радять проводити навіть частіше.

Це насправді так важливо?

     Навіть якщо вам не заважає звук, а чищення ноутбука ви відтягуєте до останнього, то на нормальну роботу техніки можете не розраховувати. Так, можливий такий варіант, що перегрів не дійде до того, щоб ноутбук вимикався. Але є ще одне велике АЛЕ – зношується кулер. Замінити кулер влетить у копієчку. Та й сама процедура не така вже й легка – комплектуючих може не бути в наявності. Таке теж цілком можливо.Крім кулера в кінцевому підсумку можуть вийти з ладу, ще й найважливіші мікросхеми. А тут вже хоч бери кредит... Ну гаразд, кредит – це занадто, але все ж ніхто не любить безглузді витрати, правда?

Як зменшити перегрів?

     Декілька зовсім простих порад:

  1. Сьогодні вже винайшли майже все для нашого максимального комфорту. Охолоджуюча підставка для ноутбука – одна з принад зручного життя. Купуючи її, ви перестанете хвилюватись про те, що корпус ноутбука і всі важливі складові всередині нього перегріються, і це вплине на якість роботи техніки.
  2. Намагайтеся не тримати лептоп на колінах, не ставити на ліжко або килим. На будь-які тканини, в двох словах. Вони можуть перешкоджати надходженню повітря в кулер.
  3. Ноутбук може погано працювати не тільки від перегріву із-за пилу. Постарайтеся знизити продуктивність хоча б на деякий час. Дайте техніці відпочити.

Можна почистити ноутбук від пилу самостійно?

     Можна, якщо ви абсолютно впевнені у своїх інженерських здібностях. В іншому випадку доля може зіграти з вами злий жарт, і ноутбук доведеться нести в сервіс не на банальну чистку, а на щось серйозніше. Причому власноручні поломки під гарантію не потрапляють, так що будьте готові платити, якщо все-таки зважилися йти на ризик.

     Все ж ми радимо довірити цю справу професіоналам. Людям, які працюють у цій сфері не один рік, не складе ніякої проблеми розібрати ваш ноутбук, почистити і зібрати назад. А ось звичайний користувач витратить на це багато часу і зусиль, і навіть не факт, що результат його задовольнить.

     Для чого терпіти і чекати як висить ваш ноутбук, якщо справа вирішується буквально за кілька годин? Беріть ноутбук, несіть в сервіс, забираєте через деякий час і насолоджуєтеся якістю його роботи.